architectenburo frans van roy
 

Voormalige kerk getransformeerd naar woongebouw met 17 appartementen

In de mooie vestigingsstad Sluis in Zeeland heeft ons buro de Sint-Johannes de Doperkerk getransformeerd naar een woongebouw met 17 appartementen. De kerk is een monument en staat in het centrum van Sluis. De kapel is gesitueerd in de voorste beuk van de voormalige kerk. Het woongebouw herbergt een inpandige parking, een sacristiewoning, twee priesterkoor woningen, acht Lofts en zes studio's.

Foto's Jaro van Meerten

 

   

Transformatie voormalig bankgebouw/galerie naar 9 appartementen

In de Stationsstraat in Tilburg is een voormalig bankgebouw en later een galerie, getransformeerd naar een woongebouw ( 9 appartementen) Het gebouw waarin nog veel details van het bankgebouw aanwezig waren zijn hergebruikt. Zo is in de kluis een keuken gemaakt en de kluisdeuren zijn behouden. Ook het tourniquet doet nog dienst. De nieuwe bewoners hebben inmiddels hun intrek genomen.

 Foto's: Jaro van Meerten

   

Van dansschool naar woongebouw

In het centrum van Nijmegen heeft ons bureau een ontwerp gemaakt voor 14 appartementen met 2 microwoningen. 

De oude dansschool op de begane grond van dit markante gebouw in het centrum van Nijmegen, heeft plaatsgemaakt voor ruime appartementen. Zowel de appartementen als de microwoningen hebben veel daglicht in de woonruimten. De achtergevel van het bestaande gebouw is mooi gedetailleerd met rijk metselwerk.

 Visuals van G3D
   

17 NOM woningen in Berkel Enschot

In opdracht van Tiwos heeft ons buro 17 sociale huurwoningen ontworpen op twee locaties en in drie verschillende bouwvolumes. Vormgeving, kleur en materialisatie van de verschillende bouwblokken is hierbij optimaal afgestemd op de identiteit van de betreffende locatie.

   

Herbestemming oude stomerij in Rotterdam

Voor de oude stomerij in Rotterdam heeft ons buro een ontwerp gemaakt om het gebouw te transformeren naar een woongebouw met 6 appartementen.

Fotograaf Jaro van Meerten

 

De Stomerij te Rotterdam

 

Vijf energie neutrale stadswoningen in hartje Tilburg

In het centrum van Tilburg hebben wij voor de Gebroeders van Gisbergen vijf hippe stadswoningen ontworpen. Deze grondgebonden woningen met tuin zijn energie neutraal. 

Fotografie G3D Ontwerp & Visualisaties

 
 
   

Pakhuis getransformeerd naar 6 appartementen

In het hartje van Nijmegen hebben wij voor één van onze relaties een oud pakhuis getransformeerd naar 6 luxe appartementen. De appartementen zijn schitterend gelegen aan Papengas en naast het bakstenen Glashuis (Sint Jacobskapel) wat gebouwd is in de 15e eeuw en gerestaureerd in 1965. De woningen zijn met respect voor de historie van het pand en passend bij de omgeving van de binnenstad van Nijmegen ontworpen en hebben een mooie eigentijdse uitstraling.

   

De IJzergieterij

De IJzergieterij aan het Lourdesplein in Tilburg, ooit gebouwd om te voorzien in de behoefte aan machinebouw voor de industrie, heeft in de loop der jaren diverse functies gehad. Aan de buitenkant is het voormalige entreeportaal van de kerk nog goed te zien. Later is in de ijzergieterij een Jumbo supermarkt gevestigd. In de oude structuur zijn 18 loftwoningen en 2 commerciële units ontwikkeld.

De ligging in een nieuwe ‘place to be’, aan de kade van de Piushaven en dicht bij het centrum van Tilburg, maakt dat dit een bijzondere plek is om te gaan wonen. De industriële uitstraling en de transformatie tot grondgebonden lofts maakt dit complex zeer geschikt voor creatieve en ondernemende mensen. De loftwoningen hebben dan ook allemaal een werk- of atelierruimte. 

De indeling van de woningen is onconventioneel en het basisontwerp laat veel ruimte voor varianten en eigen invulling. Geen doorsnee ‘huisje-met-tuintje’, maar een woonconcept met echte stadswoningen. De woningen bieden ook voldoende privacy en geborgenheid zodat men zich ook terug kan trekken uit het drukke stadsleven.

Fotografie: john van groenedaal fotografie

   

i.s.m. Elles van Sluisveld en Koen Vissers

 

appartementen Eilenbergstraat Tilburg

Het plan bevat in totaal 12 studio’s en 2 appartementen en telt drie bouwlagen.

De zorgeenheden zijn bestemd voor de doelgroep licht verstandelijke gehandicapten die getraind worden om zelfstandig te gaan wonen.

De bewoners zijn overdag in principe naar hun werk dan wel naar de dagbesteding. 

Deze entree is gelegen in de verbindingszone tussen twee gescheiden bouwvolumes.

Om een verantwoorde overgang te maken naar de bestaande woningen aan de Eilenbergstraat wordt het bouwdeel aan de Eilenbergstraat uitgevoerd als een twee laags gebouw met een setback.

De gemeenschappelijke woonkamers zijn op de begane grond en de tweede verdieping gesitueerd. Tevens is op de begane grond een ruimte voor de 24uurs begeleiding gepland.

Op het achterterrein is voorzien in een gemeenschappelijke bergruimte en wordt verder ingericht als terras en tuin. 

De gevels zijn gemetseld in een chique donkere en enigszins glimmende baksteen en de gevelbekleding van de derde bouwlaag en setback aan de Eilenbergstraat zijn rondom bekleed met gepatineerde zink.

De raamopeningen liggen afwisselend diep of volledig vlak in de gevels

 

   

gerealiseerd bij luijten-smeulders architecten

 

woningen in plan Molengors te Zevenbergen

Molengors is een kleine wijk aan de buitenrand van Zevenbergen, bestaande uit ca 75 geschakelde en vrijstaande woningen in de duurdere prijsklasse. Het stedenbouwkundig plan ontleent zijn kracht aan het feit samen met onze collega’s van Hilberink en Bosch Architecten uit den Bosch gekozen hebben voor een abstracte vormgeving en een uniform materiaalgebruik voor alle woningtypes, waardoor de wijk zich als een sterke eenheid presenteert.

Veel aandacht is besteed aan de ontwikkeling van bijzondere plattegronden voor alle woningtypes. De hoekwoningen kenmerken zich door een plattegrond die zich als het ware om de achtertuin vouwt. De geschakelde woningen in de binnenstraten zijn om en om een bredere woning in twee bouwlagen en een smallere, diepe woning met een extra bouwlaag onder een ronde, zilverkleurige kap. Deze woningen presenteren zich in het straatbeeld als een architectonische eenheid, waar in de gevel de overgang tussen beide woningen nauwelijks terug te vinden is.

   

gerealiseerd bij luijten-smeulders architecten

 

appartementen Karrestraat Tilburg

Zowel de bestaande woning op de hoek van de Poststraat en de Karrestraat als het erachter gelegen monumentale en onderkelderde wijnpakhuis zijn in het plan betrokken.

Het wijnpakhuis is herbestemd en in het bestaande gebouwencomplex zijn 5 stadswoningen ondergebracht. 

Het nieuwe woongebouw vormt een scherm tussen het parkeerterrein en de Karrestraat.

Om zorgvuldig aan te kunnen sluiten op het naastgelegen herenhuis zijn aan de oostzijde van de nieuwbouw een viertal maisonnettes in de rooilijn gesitueerd. 

Roodbruin metselwerk, paarsbruine leien als gevelbekleding en een sterke verticale geleding zorgen dat het gebouw goed past bij de sfeer in de binnenstad. 

De oude gevels van het wijnpakhuis zijn gerenoveerd en voor een deel teruggebracht in de oorspronkelijke staat, terwijl daar waar flinke ingrepen zijn gedaan een meer eigentijdse materialisatie is ingezet. 

De oude raamopeningen in de voorgevel van het wijnpakhuis staan in scherp contrast met de grote erkers en vides aan de achterzijde die ook de kelders nog van daglicht voorzien.

   

gerealiseerd bij luijten-smeulders architecten

 

appartementen Zwijndrecht

Dit project aan de Saturnusstraat te Zwijndrecht vormt het nieuwe markeringspunt in een bestaande woonwijk.

Het gebouw ligt op het knooppunt van twee bestaande flatgebouwen, die in de toekomst wellicht worden gesloopt, waarna het nieuwe knooppunt als uitgangspunt gaat dienen voor nieuwe ontwikkelingen. In de betonnen wanden rond de ontsluitingskern zijn daarom sparingen opgenomen, die het mogelijk maken het gebouw in de toekomst uit te breiden met meer appartementen.

Het gebouw, bestaande uit sociale huurwoningen en een penthouse, is vanuit de situatie overhoeks ontworpen met een gelijkwaardige uitstraling aan beide zijden, waarbij overeenkomstig de hiërarchie in wegenstructuur, het hoogste deel aan de belangrijkste weg ligt.

Er is gekozen voor een frisse rode baksteen, die duidelijk contrasteert met de bestaande grauwe bebouwing en het beginpunt vormt van een revitalisering van de hele wijk.

Bij het ontwerp zijn onderhoudsvrije materialen toegepast, zoals aluminium kozijnen en het gebouw voldoet aan het pakket ‘kwaliteitseisen nieuwbouwwoningen drechtsteden’.

   

gerealiseerd bij luijten smeulders architecten