Hart van Meerdervoort Zwijndrecht

De stedenbouwkundige envelop maakte het wenselijk om een langwerpig volume te ontwikkelen dat, net zoals de tegenoverliggende bebouwing van de winkelstrip, de belangrijke ontsluitingsweg de Karel Doormanlaan begeleidt.

In deze MFA zijn wijkorganisatie Diverz, basisschool De Dolfijn, een BSO/Kinderdagverblijf, een wijksteunpunt voor Trivire en een sporthal gevestigd. De sportzaal ligt achter dit langgerekte volume en is daarmee uit het directe zicht van deze hoofdontsluitingsweg onttrokken. 

De gevels zijn vanaf de eerste bouwlaag uitgevoerd in gezette, bronskleurige staalplaat met een puntvormige verticale profilering in twee verschillende breedtes. Dit zorgt voor een interessant lijnenspel in de lange en representatieve gevel aan de Karel Doormanlaan. De onderbouw is voorzien van een houten gevelbekleding van Nobelwood en deels uit gemêleerd gevelmetselwerk.

Foto's: Dion de Bakker fotografie

 

   

gerealiseerd i.s.m. Elles van Sluisveld en Koen Vissers

 

Park Stanislaus Moergestel

Een vijf verdiepingen tellend woon-zorgcomplex in Moergestel is uitgebreid met in totaal 68 extramurale appartementen, 3 groepswoningen en een grand café.  Het bestaande complex is daarna gerenoveerd. De nieuwbouw van Park Stanislaus bestaat uit een langgerekt, vier bouwlagen hoog volume van donker rood gemêleerde baksteen.

Haaks hier weer op staan twee paviljoens van elk drie verdiepingen. Tussen de paviljoens ontstaat een mooie binnentuin. In de paviljoens bevinden zich de driekamerappartementen en op de begane grond de drie groepswoningen, elk met een eigen entreedeur aan de voorzijde van het complex.
De gevelvlakken tussen de doorstekende betonnen vloerplaten zijn ingevuld met een ritme van glasopeningen en metselwerk van bruinzwarte baksteen.

   

gerealiseerd bij luijten-smeulders-architecten

 

Antonius Abt Terheijden

Antonius Abt heeft uitgelezen eigenschappen van een zorgcentrum. Het ligt in het kloppende hart van het dorp, aan een plein direct tegenover de kerk. Tegelijkertijd heerst er rust aan de achterzijde van het complex waar ook de oude pastorietuin is gelegen. 

De nieuwbouw van Antonius Abt bestaat in totaal uit 62 verpleegeenheden, 26 zorgappartementen en een parkeerkelder. Daarnaast is het bestaande complex geheel gerenoveerd en heringericht en is er een fysieke koppeling gemaakt met de voormalige pastorie, waarin o.a. een ruimte voor dagbehandeling is ondergebracht. Het nieuwe complex is tevens verbonden met een aantal bestaande aanleunwoningen op het terrein. 

De nieuwbouw toont zich vooral als een zelfstandig gemetseld volume dat door druppelvormige glazen puien verbonden is met het bestaande complex. De patio’s die op deze wijze als vanzelf ontstaan worden gebruikt als buitenruimten voor de woongroepen. 

Het hoofdvolume is gemetseld in een rustige donkerpaarse gevelklinker. Door plastische vervormingen in het metselwerk worden de programmatische verschillen prijsgegeven. De flauw hellende kap van het nieuwbouwgedeelte creëert ruimte die nodig is om het gebouw van een moderne installatie te kunnen voorzien.

   

gerealiseerd bij luijten-smeulders-architecten

 

de Boemerang Tilburg

Multifunctionele accommodatie “De Boemerang” markeert de rand van de uitbreidingswijk Dalem-Noord in Tilburg.

Deze stedenbouwkundige “landmark” bestaat uit programmatisch afzonderlijke bouwdelen die harmonieus tot één gebouw zijn geweven.

De bouwdelen zijn onderling zo op elkaar betrokken dat, ondanks het aangrenzende oneindige weiland, een geborgen buitenruimte ontstaat voor de allerkleinsten.

Boven de aula en de hoofdentree ligt de gymzaal die herkenbaar is aan de uit de voorgevel stekende lichtopeningen welke directe zoninstraling voorkomen.

De repeterende gevelopeningen in de lokalen zijn bepalend voor de rust, het ritme en de continuïteit in de gevels.

De uit paarse gevelklinkers opgetrokken gevels in combinatie met het gebruik van felle accentkleuren geven het gebouw een soort ingetogen frivoliteit.

Zichtbaar geïntegreerde installaties geven alle ruimten in het gebouw een stoer karakter

   

gerealiseerd bij luijten-smeulders-architecten

 

Hasseltveste Tilburg

Ondanks een beperkt programma was het uit stedenbouwkundig oogpunt wenselijk de hoek Ruckertbaan-Dr. Deelenlaan stevig te markeren.

De gewenste massaliteit werd verkregen door op maaiveldniveau onder het gebouw te parkeren en de technische ruimte op de bovenste laag uit te breiden met vergaderruimten en een dakterras.

Het zorgverzamelgebouw bevat naast kantoren en vergaderruimten ook een audiologisch centrum.

Vanwege de eis dat de meetkamers in het audiologisch centrum niet haaks mochten zijn en het gegeven dat de aangrenzende straten niet haaks op elkaar aansluiten is op de 1e verdieping de Noordgevel van de meetkamers loodrecht gericht op de Dr. Deelenlaan.

De plastische vervorming van de massa die hierdoor ontstaat markeert de hoofdentree en is ordenend voor de inrichting van het parkeerterrein aan de noordzijde van het gebouw.

De expressieve en goed bij het gebouw passende donkere baksteen geven het gebouw een rustig en statig karakter.

   

gerealiseerd bij luijten-smeulders-architecten

 

De Zeven Schakels

Het voormalige complex van Sancta Maria-Huize Zevenbergen is in twee bouwfasen getransformeerd naar een geheel nieuwe multifunctionele accommodatie nabij het oude centrum van Zevenbergen: De Zeven Schakels

Het hart van het complex is een tien meter hoge centrale ruimte die als pleinfunctie en ontmoetingsplek fungeert en van waaruit alle functies en zeven verschillende bouwdelen kunnen worden bereikt.

De verschillende bouwdelen bevatten o.a. een openbare bibliotheek, een internetcafé, een brasserie, kleine en grote appartementen, diverse kantoorruimten, zorgstudio’s maar ook een kleinschalige verpleegafdeling en diverse (para)medische voorzieningen.

   

gerealiseerd bij luijten-smeulders-architecten

 

Zorgeenheden Eilenbergstraat

Het plan bevat in totaal 12 studio’s en 2 zorgappartementen en telt drie bouwlagen.De zorgeenheden zijn bestemd voor de doelgroep licht verstandelijke gehandicapten die getraind worden om zelfstandig te gaan wonen.De bewoners zijn overdag in principe naar hun werk dan wel naar de dagbesteding. 

Deze entree is gelegen in de verbindingszone tussen twee gescheiden bouwvolumes.Om een verantwoorde overgang te maken naar de bestaande woningen aan de Eilenbergstraat wordt het bouwdeel aan de Eilenbergstraat uitgevoerd als een twee laags gebouw met een setback. 

De gemeenschappelijke woonkamers zijn op de begane grond en de tweede verdieping gesitueerd. Tevens is op de begane grond een ruimte voor de 24uurs begeleiding gepland.Op het achterterrein is voorzien in een gemeenschappelijke bergruimte en wordt verder ingericht als terras en tuin. 

De gevels zijn gemetseld in een chique donkere en enigszins glimmende baksteen en de gevelbekleding van de derde bouwlaag en setback aan de Eilenbergstraat zijn rondom bekleed met gepatineerde zink.De raamopeningen liggen afwisselend diep of volledig vlak in de gevels.

   

gerealiseerd bij luijten smeulders architecten